Sluit menu

Vier zaken waarop je moet letten

1.    Kwaliteit

Gent, Leuven, Brussel, Hasselt en Antwerpen zijn de studentensteden van ons land, deze hebben dan ook een enorme vraag naar kamers alsook aanbod. Investeren in studentenkamers doe je best in de nabijheid van universiteiten en hogescholen. Hoe dichter de kamer bij de faculteit en studentenbuurt, hoe hoger de kans op bezetting.

Nog 1.600 koten te huur in Leuven (op totaal van 42.000)

Wat is er nu juist belangrijk bij het investeren in studentenkamers? Allereerst primeert de kwaliteit van het kot. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hechten veel studenten belang aan woonkwaliteit, orde en comfort van het gebouw. De kwaliteit van het gebouw is ook bepalend naar onderhouds- en herstelkosten toe.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

2.    Beheer

Kwaliteit kan je bekomen op twee manieren of je koopt een studentenkamer die helemaal in orde is of je koopt een kamer die nog dient te renoveren. Die laatste optie vereist wel dat je handig bent natuurlijk. Wanneer je zelf gaat renoveren bespaar je de kosten van een vakman en ligt de aankoopprijs een stuk lager.

De uitbating van een studentenkamer neemt vaak heel wat tijd in beslag; de jaarlijkse zoektocht naar studenten, contract afsluiten, herstellingen.. Om deze tijdrovende taken te vermijden kan je er ook voor kiezen je studentenkamer te laten uitbaten door een professionele uitbater. Dit is te vergelijken met het laten uitbaten van een hotelinvestering. Zo geniet je van rendement zonder zorgen !

3.    Publiek

Zoals elke investering brengen ook studentenkamers enkele gevaren met zich mee. Studenten zijn een relatief kleine doelgroep die een zeer groot verloop kennen. Zo veranderen studenten regelmatig van campus of stoppen ze vroegtijdig met studeren. Een recente studie toonde aan dat de gemiddelde kot student minstens 2 verschillende koten heeft doorheen zijn studie carrière. Jonge mensen houden nu eenmaal van verandering.

4.    Timing

Daarnaast is timing een cruciaal element. Per jaar zijn er immers maximaal drie verhuurperiodes, twee bij het begin van elk semester en tijdens de zomervakantie. Al blijkt dat het heel moeilijk huurders te vinden in de zomervakantie. Als je voor de aanvang van een semester geen huurder kan vinden heb je de trein gemist en moet je veelal wachten tot het volgende semester. Tenslotte is de verhuurmarkt zeer rigide: prijsveranderingen hebben weinig invloed op de verhuurbaarheid. Ook wie zijn kot wil doorverkopen, denkt maar beter twee keer na: de herverkoopmarkt is niet groot. 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.